臺灣屏東縣一夾層住宅的改造 Mixed-Level Family Home by HAO Design

 

這座兩層半的小屋位于臺灣屏東縣,內部帶有夾層,是一座典型的臺灣早期居住建筑。HAO Design(好室設計)對這座建筑的內部進行了重新設計,使其再獲新生。

 

 

 

HAO Design(好室設計)并沒有按照一般做法將夾層拆除,而是將其巧妙利用了起來。首先拆除掉夾層兩側的隔墻,這樣使得房間內部明亮起來。

 

 

夾層下方并不高,將這里設置成一處精致小巧的廚房很適合,餐廳位于旁邊大大的取景窗套旁,窗臺自然變成了一排坐位。夾層上完全開場,作為一處工作空間以及去向樓上的過度平臺。

 

樓梯被安排在房子后方以前是廚房的位置,幾塊大大的方木成為樓梯的踏步,與整個房間的木質格調很相配。同時樓梯間的上方采用了半透明材料屋頂,讓光線柔和地灑進來。

 

 

項目依舊延續了HAO Design(好室設計)對美好家庭生活氛圍的營造,溫馨舒適是其永遠的主題。

建筑攝影:Hey!Cheese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HAO Design strives to achieve an optimal balance between space and lighting, which is why we chose to employ design methods that address the various limitations of the building. First, the partition walls of the mezzanine were removed, so that the 1.5-story floor height became the visual divide of the entire interior space. The upper floor was transformed into an open library, so that light that is introduced by taking away the partitions can stream into the ground-level living room. The large window framing the dining area affords maximum lighting, while the rescaled and leveled window ledge naturally evolved into seating for the dining table.

 

The team’s second challenge was the staircase. The original stairway, which occupied the entrance of the house, was relocated to the back where the kitchen used to be. Translucent materials were utilized to replace the roofing above the kitchen so that light can penetrate and guide the direction of the stairway. This also acts as a transition between the open space of the ground floor and the privacy of the second floor. Upstairs, the light connects the master bedroom to the open bathroom. Window designs identical to the first floor accentuate the natural flow of both light and air. Even though the house is divided into several rooms, the deep sense of connectedness between the various spaces and their different functions created by the well-placed stairway enables household dwellers to move freely around the entire structure. Elevations and depressions in the flooring not only create convenient tables and seating but also differentiate between rooms with varying functions and elements. When light illuminates the interior of the house, shadows accentuate flow of movement, creating a space in which dwellers seated at various heights across the floor may engage in intimate, animated communication.(text from archdaily)

 

轉載須注明: 內容轉載自:靈感日報

本文鏈接地址: 臺灣屏東縣一夾層住宅的改造 Mixed-Level Family Home by HAO Design

One Comment - Write a Comment

Post Comment

中国福网老时时