香港街頭 Elephant Grounds 咖啡廳 by JJA / Bespoke Architecture

 

Elephant Grounds 咖啡廳在香港又開了一家分店,這家店有趣的地方在于可以與街上的路人進行互動。不是我們常見的在路邊擺上幾個傘座,這家店真正地將店鋪的設計融入到了街上。

 

 

 

來自JJA / Bespoke Architecture的設計師使用了溫暖的木條板對這個位于街角的咖啡廳進行了設計包裝,使其不僅融入到相鄰的店鋪中,同時能夠與街上過往的人更直接的交流。人們行至此處,好像不得不坐下來休息一下,喝點什么。

 

 

比如在Elephant Grounds 咖啡廳的入口處,設計師將空間向內退了約1.2米的距離,創造出一處半室外吧臺空間——al-fresco的氣氛。其次,餐廳在沿路一側全部采用了黑色大窗格的設計。

 

 

當天氣不錯時,下半部分的窗子可以拉到上面完全打開,里面的人可以選擇坐在里面或是做到街頭。同時,外面的人也可以很方便地看到咖啡廳內部的狀態,只是這樣的設計會不會有人跑單呢……

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upon the unveiling of the brand new 1120 sq.ft space housing the Elephant Grounds Coffee flagship in Hong Kong’s chic Star Street Precinct, the project, a work by JJA / Bespoke Architecture, immediately transformed the character of its own site and surrounding neighborhood, through the passive performance of the design’s warm timber-based materials with an emphasis on spatial transparency through indoor-outdoor oriented planning.

The project’s corner site was an opportunity for the designers and client, to give importance to the all-day-cafe as it becomes a natural intersection for the area’s tenants and office workers’ daily activities. Elephant Ground’s success lies in its role as a social hinge point for various class and user groups, and the simple strategies to reflect a more open and welcoming environment allow for this relationship.

This cafe maximizes the use of natural daylight by incorporating large mechanical glass and metal windows throughout the majority of its facade, whilst taking advantage of the street’s pedestrian oriented location through the placement of timber window benches which double as both interior and exterior seating when the windows are fully raised on sunny days. A unique mixture of informal and formal dining and drinking activity is part of the attraction of this project, as patrons from various user groups are juxtaposed, with some staying as long as they need to get meetings or work done, while giving others the option to casually pass by to grab coffee in the midst of their daily commute.

The front section of the restaurant’s main entry is pushed back 1.2 meters, allowing for a useful outdoor coffee bar service area facing its sidewalk frontage plus the the public plaza space across the street. This area is smartly kept within shopfront boundary to align with local licensing regulations, and gives an al-fresco atmosphere without extending beyond site line. Other unique design items in the project include a bespoke 1.4 x 2.7m-large moss garden installation specially produced by QuestTerrarium and the application of handcrafted timber and furnitures throughout the majority of the project’s interior and exterior facade within the site by artisans, Start From Zero. Graphic metal letters hanging on the wall and low dining timber and metal chairs are all vintage antiques sourced in Paris by the Client, founder Kevin Poon, while black metal pendant lamps which hang over each table, were manufactured for the project by Schoolhouse Electric of Portland, Oregon.

轉載須注明: 內容轉載自:靈感日報

本文鏈接地址: 香港街頭 Elephant Grounds 咖啡廳 by JJA / Bespoke Architecture

One Comment - Write a Comment

Post Comment

中国福网老时时